Complimentjes

KidzKlix hoort zo vaak goeie reacties op de workshops, dat we na 10 jaar hard werken maar eens besloten hebben die met jullie te delen.

Wij zijn heel erg tevreden over de workshop van KidzKlix die wij mochten ontvangen voor onze groepen 5 tot en met 8. Van tevoren was er een duidelijke presentatie over wat onze leerlingen konden verwachten. Dit werd ingeleid met een Kahoot! Natuurquiz. Erg doeltreffend voor onze doelgroep. Het niveau van de workshop sloot goed aan bij onze leerlingen. Onze kinderen zijn zich nog bewuster geworden van hoe om te gaan met de natuur, dat je kleine beestjes, plantjes en bloemetjes zeker ook moet waarderen, dat je ver weg en om je heen kunt kijken, maar ook dat je voor je kunt kijken en van dichtbij. Dan zie je ook heel veel om je heen gebeuren. De workshopleiders benaderden de kinderen op de juiste manier, ze pasten hun communicatie aan en waren erg vriendelijk. Het heeft zeker een toegevoegde waarde gehad aan het omgaan met de natuur en het leven buiten! 
Onze kinderen hebben genoten van de workshopmiddag en wij als leerkrachten hebben weer van hen genoten. Het was een hele leerzame en leuke dag. Wij zijn erg tevreden!

Juf Marlies, Het Avontuur, Zwolle

Op dinsdag 5 april (5a) en donderdag 7 april (5b) hebben wij een Workshop natuurfotografie gehad van KidzKlix. We begonnen rond 9 uur met informatie en een Kahoot! over de natuur. We merken dat de kinderen al aardig wat wisten, dus dat doen wij goed als Biologie Plusschool! De kinderen hadden een goede uitleg gekregen over het omgaan met de camera’s en toen konden we aan de wandel. We hebben verderop in de wijk een mooi natuurgebied. Daar wilden we naar toelopen, maar de kinderen hebben onderweg daar naartoe ook al ontzettend veel foto’s gemaakt. Onze wijk staat bekend als de groenste wijk van Zwolle en dat was te merken. Omdat het die week flink geregend had, hebben de kinderen foto’s kunnen maken van druppels aan bloemen en een aantal slakken die uit hun huisje waren gekropen. Gelukkig was het droog toen wij buiten waren! FotoBart heeft onderweg veel leuke dingen verteld aan de kinderen en ook nog een groepsfoto genomen. Na de middagpauze zijn de 20 beste foto’s gepresenteerd. Ze zijn ontzettend mooi geworden. We hebben 13 april een natuurmarkt gehad waar ouders konden komen kijken. Daar hebben we de foto’s tentoongesteld, zodat iedereen ze kon bekijken. Een ontzettend leuk middag die zeker voor herhaling vatbaar is!
Juf Marah, De Werkschuit, Zwolle

Het programma van KidzKlix sluit aan bij het ontdekkend leren van Petje af. De beleving in de natuur verbinden met hun creativiteit inspireert kinderen enorm! De diepzinnige vragen over en de relatie met de natuur zet de leerlingen aan tot kritisch denken en een actieve deelname. Ook het competitieve aspect binnen het thema werkt motiverend. Kinderen leren elkaars opdrachten anders bekijken en waarderen.
Sazia, locatiemanager Petje af, Den Haag

Bart is een enthousiast persoon die alle kinderen veel meegeeft over fotografie. Het mooie is dat na de workshop een aantal kinderen thuis ook gelijk zelf aan de slag is gegaan met zijn tips. Eén van de kinderen is zelfs samen met haar moeder foto’s gaan maken in de omgeving. Hoe mooi is dit, dat door deze workshop de band tussen moeder en kind is versterkt en dat zij nu samen een passie hebben gevonden!
Manda Boon, coach Petje af, Coevorden

Bij Petje af Vught hebben we een workshop van KidzKlix gehad. Dit was een zeer inspirerende bijeenkomst. Kinderen kwamen in aanraking met een fotograaf die niet alleen iets verteld heeft over zijn beroep, maar ook over het fotograferen zelf. Hoe is het om fotograaf te zijn? Hoe is het om natuurfotograaf te zijn? Ook vertelde de fotograaf iets over de natuur. Wat is dat? Waar bestaat dat uit? Hoe kun je zelf bijdragen aan de natuur? Dit hebben we verder ontdekt en geleerd met een leuke quiz over de natuur. Daarna hebben de kinderen geleerd over fotograferen. Hoe doe je dat? Hoe gebruik je een camera? Wat zijn goede tips en tricks. Daarna hebben ze geleerd over het fotograferen zelf. Waar kijk je naar? Wat is er nu buiten te zien? En daarna natuurlijk naar buiten en zelf aan de slag. Daar leerden ze meer over perspectief, standpunt, kleuren, dichtbij/ver weg. Uiteindelijk hebben we de resultaten bekeken en hebben we de beste foto’s besproken. Dit was erg leuk om te doen en er zaten echt leuke foto’s tussen. Een aantal weken later hebben de kinderen deze foto’s in een soort van tentoonstelling aan de ouders laten zien. De gemaakte foto’s van die middag hangen nog steeds in ons lokaal en de kinderen zijn er echt trots op! Ik denk echt dat er een aantal talenten zijn ontdekt en interesses zijn gevonden! Kortom: een workshop dit goed aansluit bij het programma van Petje af. Niet alleen hebben de kinderen iets geleerd over het beroep, ze hebben ook iets geleerd over de natuur en over het fotograferen zelf. En ze hebben ontdekt of dit creatieve beroep bij hun past.
Annemiek Weyers, locatiemanager Petje af, Vught

KidzKlix steunt Petje af Nederland al enkele jaren met workshops fotografie voor de kinderen van diverse locaties door heel Nederland. De workshops van KidzKlix worden in twee onderdelen opgebouwd:

  • Een klassikaal deel waarbij de gastdocent met de kinderen in gesprek gaat over onze natuur, het belang ervan en de problemen die natuur op dit moment ervaart.
  • Tijdens het tweede deel van de workshop trekt de gastdocent samen met de kinderen de natuur in. Daar krijgen de kinderen een fototoestel en uitleg over de werking ervan. De kinderen worden geïnspireerd om te kijken naar compositie, structuur, detail en kleur. De kinderen zijn keer op keer enthousiast over de lessen van KidzKlix. Volgens Ilse was het zelfs “de leukste les van het jaar”.

    De lessen sluiten goed aan bij de doelstellingen van Petje af. Kinderen leren over het beroep van fotograaf. Ze worden gestimuleerd om na te denken over hun leefomgeving en de impact die zij daar zelf op hebben. Met het maken van de foto’s ontwikkelen ze hun creatieve talenten. Daarnaast is het voor veel kinderen niet vanzelfsprekend om een bos of park te bezoeken. Zo was Alma, 11 jaar en twee jaar woonachtig in Oisterwijk, nog nooit in de Oisterwijkse bossen geweest.

Saskia Stads, Formulemanager Petje af Nederland

De workshops van Bart zijn telkens weer een aangename ervaring voor de kinderen in ons programma. Vooral de dynamiek van de workshops wordt door iedereen als heel positief ervaren. De workshops hebben een duidelijke structuur en leveren aan het eind van de dag mooie plaatjes op. Kinderen leren hierbij veel meer dan alleen omgaan met een camera valt mij vaak op. Het is out of the box denken en de natuur in als het even meezit. Daar kan Bart ook nog eens van alles over vertellen en leren de kinderen ook nog een stukje biologie. Je merkt dat kinderen ook op het puntje van hun stoel zitten tijdens de KidzKlix quiz. Aan het eind van het schooljaar krijg ik vaak terug dat de workshop van KidzKlix zeker in de top 3 terugkomt als gewaardeerde activiteit van het jaar!
Gaetan Klaasen, Locatiemanager Petje af, Utrecht

KidzKlix is een mooie stichting die elk kind in ons Petje af programma direct de verantwoording geeft over een eigen camera gedurende de les. De kinderen voelen zich speciaal en beginnen altijd vol enthousiasme aan de opdracht. FotoBart is een graag geziene gastdocent bij ons op de locaties in Rotterdam. Niemand vergeet deze man en zijn geweldige passie voor de fotografie, die hij ons allen bijbrengt. De aansluiting die FotoBart maakt met alle kinderen is mooi om te zien. Het maakt voor hem niet uit of het de kinderen vanuit het reguliere onderwijs zijn, of onze Cluster 4 school, waarbij het noodzakelijk is om precies aan te voelen waar de behoeftes liggen bij ieder Individu en dit ook direct uit voeren. Bedankt voor het afgelopen schooljaar. Wij kijken in het nieuwe schooljaar weer uit naar jouw komst!
Sabina Verduin, assistent locatiemanager, Rotterdam