Over KidzKlix

Doelstelling van Stichting KidzKlix

Ieder van ons heeft een liefhebberij, een passie of minstens een zwak voor iets in zijn of haar leven. En vaak is het iets dat we al heel vroeg in ons leven zijn tegen gekomen. Voor de een wordt dat een uit de hand gelopen hobby, een beroep soms, voor de ander een leefstijl. We noemen dat in de natuur ‘inprenting’. Als opvoeders van onze kinderen zouden we ons daar goed bewust van moeten zijn. Deels is het ‘nature’, maar voor een groot deel is het ‘nurture’ wat onze nazaten vormt. Onze eigen invloed dus.

Het idee achter KidzKlix
Met die gedachte startten een aantal gepassioneerde natuurfotografen, zelf ouders, een aantal jaar geleden Stichting KidzKlix. Hun idee was dat als je kinderen op jonge leeftijd, zo tussen de 6 en 13 jaar regelmatig mee de natuur in neemt, dat ze daar vooral goeie dingen van mee krijgen. De missie was tweeledig; maak ze gezond en maak ze verantwoordelijk. In het eerste geval ontwikkelen ze zich motorisch en cognitief het beste, in het tweede geval zullen ze zuiniger omspringen met hun leefomgeving. En helemaal idealistisch geredeneerd worden het daardoor leukere burgers die ook nog aan een volgende generatie denken.

Nou wisten deze fotograferende ouders ook dat kinderen vooral graag uitslapen en achter hun spelcomputers zitten. Als geen ander wisten zij ook dat als je eenmaal aan het fotograferen bent in de vrije natuur, dat er iets met je mind en je body gebeurt. Je wordt er in ieder geval relaxter van, maar er komt ook een creatief proces op gang dat best uniek is te noemen. Verwondering en beleving maken zich meester van je vermoeide lichaam. Even vergeet je je zorgen en je pijntjes. De foto’s die je dan maakt, die wil je delen. En als je thuis komt, dan ga je opzoeken wat je zojuist hebt gefotografeerd. Zo doe je kennis op en wil je iedereen graag vertellen hoe mooi het daar buiten is. Het maakt je, in ieder geval voor even, een gelukkiger mens. En dat gevoel wilden zij over gaan brengen op de aanstormende generatie. Niet perse om ze te drillen tot het nieuwe gilde van natuurfotografen, maar vooraleerst het besef bij brengen dat de natuur iets unieks is waar je heel zuinig op moet zijn.

Beleving belangrijker dan techniek
De fotografie dus als voertuig voor die twee missies; gezondheid en verantwoordelijkheid. KidzKlix heeft de afgelopen jaren honderden workshops gegeven aan duizenden kinderen. Dat klinkt best stoer vinden wij zelf. Zowel in het onderwijs, de buitenschoolse opvang, de jeugdgezondheidszorg, voor groen organisaties en andere kindervakorganisaties is KidzKlix actief. Het doel is om nog veel breder in Nederland aanwezig te zijn. Het liefst ook betere toegang te krijgen tot kansarme kinderen, of kinderen die door hun handicap moeilijk toegang hebben tot natuur.

Een workshop duurt ongeveer vier uur. De workshop ziet er als volgt uit; we starten met het spelen van de Kahoot! KidzKlix Natuurkwizzz. om de kinderen warm te laten draaien voor de workshop. Uiteraard zit de quiz vol met natuurweetjes en is dus verantwoord educatief. De biologieles is net als de gymles weggesaneerd en de leerkracht heeft een vol programma. ‘Nieuws uit de natuur’, de opa’s en Freek Vonk dragen hun steentje nog wel bij. Maar dan gaat het vaker over wilde beesten ver weg, dan over de konijntjes bij ons in het veld. Het is dus ons eerste leermomentje; kennis bijbrengen van de vaderlandse natuur.
Dan leggen we ze de cameraatjes uit. KidzKlix werkt met gesponsorde Nikon Coolpix cameraatjes die speciaal zijn ontwikkeld voor jonge kinderen. Ze mogen vallen en kunnen onder water. Dan volgt zo’n anderhalf à twee uur een fotowandeling door een natuurgebied in de omgeving van de organisatie. Gedurende dat fotorondje leggen de fotografen uit wat ze zien. Kort en boeiend en dan worden minimale instructies gegeven voor het maken van een scherpe foto. Verder laten we de kinderen helemaal hun eigen ding doen. En dat levert verrassende resultaten op. Kinderen laten zich nog niet remmen door techniek. Kinderen maken spelend fouten en leren daar zelf het meeste van. Bovendien leggen ze de lat nog niet zo hoog dat ze meteen beroemd willen worden. Je ziet ze eigenlijk meer foto trofeeën verzamelen. Het is heel boeiend om te zien aan de hand van hun foto’s hoe hun kijk op de wereld is. De een heeft al een brede scoop op het landschap en de ander kan het niet ieniemienie genoeg zijn. En er is ook een verschil tussen jongens en meisjes. De boys gaan al snel de competitie aan en de meiden werken graag samen.

Is techniek dan helemaal niet aan de orde? Jazeker wel. We leggen ze uit dat je bij weinig licht snel onscherpe foto’s krijgt en dat je goed stil moet zitten. En dat je meer dan één foto moet maken van hetzelfde onderwerp, zodat je steeds beter wordt. Een interessant gegeven is ook dat kinderen van nature de ‘Regel van Derden’ toepassen. Kinderen experimenteren ook veel meer. Het kikkerperspectief is heel populair, evenals de tegenlicht opname. Niet altijd bewuste keuzes, maar ze laten zich in ieder geval niet remmen om iets onconventioneels te doen. Verder komen begrippen als perspectief, scherpte/diepte, lichtval, contrast versus harmonie en beeldrijm aan bod. Maar pas bij de plenaire fotobespreking. In het veld belasten we ze daar nog niet mee. Het gaat om de beleving tenslotte.

Competitie element om te stimuleren
Nadat de kinderen de cameraatjes weer hebben ingeleverd, sorteren de fotografen de mooiste foto’s uit en die worden meteen gepresenteerd en wederom van commentaar voorzien; herhaling van de gefotografeerde soort en een toelichting op de fotokwaliteiten. En er worden vooral heel veel complimentjes gegeven. Omdat de kinderen vooraf een selfie hebben gemaakt, kunnen we hun foto’s achteraf matchen. Soms is er een prijs voor de mooiste foto van de dag, die door de kinderen zelf wordt gekozen. Vooraf hebben we de kinderen al verteld dat alleen de mooiste foto’s zullen worden getoond. Onze ervaring leert dat ze die stimulans omzetten in nog meer focus. Kijk maar eens op de website bij de blogjes wat er zoal wordt gefotografeerd. Daar kunnen veel grote mensen fotografen ook nog wat van leren. Al was het alleen maar dat plezier gaat voor prestatie.

   

Contactgegevens

Stichting KidzKlix
Wildforsterweg 10-1
3881 NJ  Putten

www.kidzklix.nl
hetklikt@kidzklix.nl
KvK 54428157
RSIN / fiscaal nummer 8513.01.320
Triodos Bank NL39TRIO0254669441

 

 

 

Bestuursleden van Stichting KidzKlix

Voorzitter; Mark ten Ham

Penningmeester; Vacant per 01-03-24

Secretaris; Vacant per 01-03-24

Adviserend bestuurslid; Sigrid Keimpema

Mijn naam is Sigrid Keimpema. Ik ben moeder van drie tienerzonen en woon met hen samen in het Friese dorp Feanwâlden. Na 20 jaar heel divers werk te hebben gedaan en van alles te hebben gestudeerd en geleerd, heb ik in 2019 besloten om van mijn passie leren, mijn werk te maken. Als leerkrachtondersteuner begeleid ik basisschoolkinderen bij onderzoekend en ontwerpend leren projecten. Na alle verwondering, nieuwsgierigheid, creativiteit, het harde denk- en doewerk, de persoonlijke uitdagingen en de soms grandioze mislukkingen, hebben de leerlingen veel geleerd en is er altijd wel een succeservaring te vieren. En dat maakt dit werk voor mij een feest! Net zoals de KidzKlix workshops. Want ook in deze workshops groeit er bij de jeugd veel meer dan alleen de kennis van de natuur en de waardering hiervoor. Een workshop helpen regelen, voelt als het uitdelen van een cadeautje. Ik help Stichting KidzKlix dan ook graag  om zoveel mogelijk kinderen dit cadeautje te kunnen blijven geven. Ik ben een echte netwerker en adviseer de stichting graag bij het pedagogische concept.

Projectmanager, workshopcoördinator en communicatie; Bart Stornebrink
bart@kidzklix.nl, 0653384575

Mijn naam is Bart Stornebrink. Mede oprichter van Stichting KidzKlix. Vader van Milan en Nina. Al meer dan dertig jaar ben ik als zelfstandig ondernemer actief geweest in de marketingcommunicatie. In 2010 heb ik het roer volledig omgegooid en ben ik als fotograaf en tekstschrijver aan de slag gegaan. Ik heb toen ook het mooie van les geven ontdekt. Volwassenen en kinderen doceren in de fotografie vind ik het leukste dat er is. En mijn liefde voor de natuur komt daarin goed van pas. Bij KidzKlix regel ik de zaken vooral voor de schermen. Mijn passie is het laten glunderen van kinderen in de Nederlandse natuur, om ze zo de liefde daarvoor bij te brengen. Zodat ze later als ze zelf vader of moeder zijn, dat respect voor de leefomgeving aan hun eigen kinderen doorgeven.

Fondsenwerver; Angela Cozijnsen
angela@kidzklix.nl, 0616982556

Mijn naam is Angela Cozijnsen. Ik ben getrouwd en moeder van twee kinderen, Raven en Kaya. Na een loopbaan van ruim 20 jaar in het basisonderwijs van leerkracht, intern begeleider tot schooldirecteur ben ik verder gegaan als zzp-er. Op deze wijze kan ik er meer voor mijn kinderen zijn. Mijn dochtertje heeft het 22q11 deletie syndroom. Daarnaast doe ik waar ik plezier aan beleef. Het geven van huiswerkbegeleiding, het restylen van meubels en nu dus ook KidzKlix. Kinderen plezier laten beleven, zich laten verwonderen en het geven van succes ervaringen zijn mijn doel en passie. Deze passie kan ik bij KidzKlix tot uiting brengen.

Fotografen
KidzKlix werkt met veel part time fotografen. Per workshop kijken we wie beschikbaar is. De fotografen hebben allemaal verstand van en liefde voor natuur. Daarnaast weten ze hoe ze les moeten geven aan kinderen over hun vak en over de natuur. Veel van hen hebben een baan, een bedrijf, een studie, of zijn gepensioneerd. Voordat ze voor ons aan de slag gaan zijn ze gescreend, opgeleid en hebben een VOG ingeleverd.

Bestuurlijke documenten

Alle onderstaande linkjes leiden naar het downloaden van een pdf.

Bekijk hier het beleidsplan 2022-2027

Statuten

Bekijk hier de statuten van Stichting KidzKlix

Huishoudelijk reglement

Bekijk hier het huishoudelijk reglement

Beloningsbeleid

Bekijk hier het beloningsbeleid Stichting KidzKlix

Projectplan

Download hier het projectplan voor het plannen van een gesubsidieerd project.

Financiële verantwoording

Bekijk hier het financieel jaaroverzicht 2023
Bekijk hier het financieel jaaroverzicht 2022
Bekijk hier het financieel jaaroverzicht 2021
Bekijk hier het financieel jaaroverzicht 2020
Bekijk hier het financieel jaaroverzicht 2019
Bekijk hier het financieel jaaroverzicht 2018
Bekijk hier het financieel jaaroverzicht 2017
Bekijk hier het financieel jaaroverzicht 2016
Bekijk hier het financieel jaaroverzicht 2015

Activiteitenoverzichten

Activiteitenoverzicht 2023
Activiteitenoverzicht 2022
Activiteitenoverzicht 2021
Activiteitenoverzicht 2020
Activiteitenoverzicht 2019
Activiteitenoverzicht 2018
Activiteitenoverzicht 2017
Activiteitenoverzicht 2016
Activiteitenoverzicht 2015
Activiteitenoverzicht 2014